Isnin, 11 Mei 2009

TEMPE GORENG BEREMPAH

10 bungkus tempe
1 camca sedang serbuk kunyit
1 camca sedang serbuk kari
1 camca sedang jintan halus > ditumbuk
2 camca besar jintan kasar (manis) > halus
3 ulas bawang putih > bersama
4 camca besar gula / madu
1/2 camca kecil garam

Tambahan :
( Jika inginkan rasa yang lebih lemak dan sedap - campurkan dengan udang kering yang ditumbuk)

Cara-caranya :
  1. Garitkan pada badan tempe menggunakan garfu dan potong menyerong
  2. Basahkan tempe yang berkenaan atau bancuh campuran di atas dengan sebati dengan sedikit air
  3. Gaul merata dan sebati bahan tersebut dan biarkan 5 hingga 10 minit..
  4. Panaskan minyak dan goreng keperang-perangan atau lebih garing
  5. Tempe akan lembut atau seperti lembek... biarkan seketika (sejuk) dan tempe akan garing
  6. Hidangkan dengan menarik

(Ketika menggoreng kemungkinan tempe akan kehitaman kerana terdapat gula dalam ramuan tersebut untuk mencukupkan rasa)

SELAMAT MENCUBA...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan