10 bungkus tempe
1 camca sedang serbuk kunyit
1 camca sedang serbuk kari
1 camca sedang jintan halus > ditumbuk
2 camca besar jintan kasar (manis) > halus
3 ulas bawang putih > bersama
4 camca besar gula / madu
1/2 camca kecil garam
Tambahan :
( Jika inginkan rasa yang lebih lemak dan sedap - campurkan dengan udang kering yang ditumbuk)
Cara-caranya :
- Garitkan pada badan tempe menggunakan garfu dan potong menyerong
- Basahkan tempe yang berkenaan atau bancuh campuran di atas dengan sebati dengan sedikit air
- Gaul merata dan sebati bahan tersebut dan biarkan 5 hingga 10 minit..
- Panaskan minyak dan goreng keperang-perangan atau lebih garing
- Tempe akan lembut atau seperti lembek... biarkan seketika (sejuk) dan tempe akan garing
- Hidangkan dengan menarik
(Ketika menggoreng kemungkinan tempe akan kehitaman kerana terdapat gula dalam ramuan tersebut untuk mencukupkan rasa)
SELAMAT MENCUBA...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan