Sabtu, 16 Mei 2009

AYAM GORENG CITRARASA

Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam - dipotong beberapa ketul
1 inci halia
3 ulas bawang putih
sesudu kunyit
sesudu rempah kari
garam secukupnya
gula/ madu secukupnya

Cara-caranya :
  1. Potong ayam kepada beberapa bahagian, dicuci bersih.

  2. Gaulkan dengan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk berserta madu atau gula. Perap sekurang-kurangnya selama 15 minit.

  3. Gaulkan kunyit, serbuk kari, dan garam secukupnya. Biarkan sekejap.

  4. Goreng sehingga masak ikut kegaringan yang sesuai.
***** Boleh juga disadurkan

  1. Gandum dicampurkan dengan sedikit tepung jagung dan sedikit jintan manis yang ditumbuk.

  2. Celupkan potongan ayam yang sudah digaulkan tadi ke dalam telur.. golekkan kepada tepung.

  3. Goreng secukup masak.

SELAMAT MENCUBA DAN ANDA AKAN MERASAI KELAINANNYA....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan