Ahad, 2 Ogos 2009

SARDINE ROLL SERI KENANGA


Sebelum kita meneruskan resepi selanjutnya, kita ambil 'feel' dulu. Kita lihat dulu gambar-gambar yang ada; yang diambil daripada beberapa blog.. semua macam sama sahaja kan.. Mungkin sebab tangan orang yang satu ini yang buat, mungkin ada kelainan.. Bak kata, seorang 'teman'.. sudah lama tidak merasa sardin Roll yang saya buat.. tetapi dia jauh, maka saya muatkan dalam laman ini. Moga-moga jika terbaca, bolehlah buat.. mesti ada aura saya juga.
Sardin Roll Seri Kenanga tajuk catatan saya hari ini. Bukan apa, nama itu sempena saya selalu membuatnya di Asrama Kampung Kenanga, ketika itu terletak dalam pagar Sekolah Rendah Agama Ibnu Khaldun. Ketika itu tidak henti-henti saya buat, sedaplah kot... berniagalah konon, tapi rasanya sebab budak-budak asrama itu lapar mungkin, walhal bukanlah sesedap mana pun. Buat anak-anak bekas penghuni asrama Kampung Kenanga, bolehlah buat sardin roll sendiri untuk santapan anak-anak, suami dan keluarga...
Bahan-bahan:
Inti
3 @ 5 cili kering - dikisar (ditumbuk halus) atau 2 sudu kecil cili boh
3 biji bawang putih - dikisar bersama cili
5 biji bawang besar - dipotong kiub
1 tin sardin - dilenyek atau dihancurkan (mackerel - kurang rasa sedap)
3 sudu besar kicap ( Tamin, bilal lebih sedap)
##sedikit gula - jika menggunakan kicap masin (jika tiada pun tidak mengapa, bawang besar akan menghasilkan rasa manis)
Kulit (roll)
Sebuku roti (mungkin lebih)
5 biji telur
sedikit garam
minyak atau majerin
Cara-cara:
  • Tumiskan bahan yang dikisar dengan bawang sehingga cili agak masak.
  • Masukkan sardin yang sudah dilenyek.
  • Masukkan kicap dan sedikit gula jika suka. Kacau atas api sehingga sebati.
  • Biarkan beberapa minit atas api. Sejukkan.
  • Kepingan roti tersebut dilenyek terlebih dahulu supaya kurang menyerap telur dan minyak.
  • Ratakan sardin tadi ke permukaan roti, dan gulungkan.
  • Pukul telur dan masukkan sedikit garam (sebab inti tersebut agak manis)
  • Panaskan kuali dan masukkan minyak dalam kadar yang sedikit.
  • Golekkan roti berinti sardin dalam telur dan gorengkan.
  • Golek roti tersebut dalam kuali supaya semua bahagian masak. Goreng sehingga kekuningan.
  • Angkat dan hidangkan.
** Resepi di atas adalah resepi sardin roll yang dibuat di Asrama Kampung Kenanga. Sardin roll ini agak terasa manis dan sesuai untuk budak-budak dan sesiapa yang kurang suka makanan pedas.
Namun anda juga boleh menggunakan resepi di bawah ini daripada seorang sahabat saya yang juga amat perihatin soal masakan ini. Cara membuat inti sahaja sedikit berbeza kerana intinya seperti sambal tumis sardin dan berwarna merah.. berbanding Sardin roll Seri Kenanga yang berwarna kehitaman (warna kicap)
Inti:
13 batang cili kering (biasakan menggunakan bahan kiraan ganjil untuk kurangkan rasa pedas)
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 biji bawang besar ( dipotong kiub)
1 tin sardin atau mackerell (dilenyekkan)
garam secukup rasa
  • Cara memasak inti :
    Kisar bawang merah, bawang putih dan cili kering.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan itu sehingga masak
  • Masukkan bawang besar yang telah dipotong kiub, tumiskan sebentar
  • Masukkan sardin yang sudah dilenyek dan tambah garam secukup rasa.
  • Tambah sedikit gula jika mahu.
SELAMAT MENCUBA... SEMOGA HASILNYA SESEDAP SARDIN ROLL YANG KALIAN RASA SEMASA SAYA TINGGAL DI ASRAMA KAMPUNG KENANGA, DAHULU... Jika rindu rasanya...cubalah. Jika rindu saya, hubungilah.. 012-9423764, 019-2050299.. @ sms lah dulu,ya... beritahu siapa gerangan diri, agar saya tidak terkejut..
Wassalam...