Jumaat, 26 Jun 2009

KUAH PENCECAH (ASAM) - ANEKA CITRA


Assalamualaikum....
Kadangkala kita terfikir berkehendakkan kelainan untuk hidangan keluarga; yang bersesuaian dengan selera, seimbang dan baik untuk kesihatan....

Catatan ini adalah untuk membuat kuah pencecah yang pelbagai untuk hidangan seperti ikan atau ayam bakar atau panggang.. Sesuai juga untuk makan bersama mangga muda , betik muda dan seumpamanya...


KUAH KICAP ASAM ALAMUDAH

Bahan-Bahan :
Cili merah - 3 biji
Cili padi - 10 biji
Bawang besar - 1 biji
sedikit belacan (tiada pun ok)
Sedikit cuka ( seeloknya guna air asam jawa)
Kicap secukupnya... ( Kicap bilal - ok)
sedikit gula

Cara-cara :
Hiris bulat-bulat cili merah dan cili padi..(Jika ada cili besar hijau boleh ditambah)
  • Belah 4 bawang besar yang sudah dikupas kulit, dan hiris nipis.
  • jika guna air assam bancuh sedikit menggunakan air suam dan campur sedikit gula.
  • Jika menggunakan cuka..tidak perlu ditambah air dan terus hancurkan gula dalam cuka
  • masukkan semua bahan dalam mangkuk dan tuangkan kicap secukupnya.
  • hias dan hidangkan (Sedia untuk dimakan dengan nasi atau makan dengan ikan pari atau terubuk bakar. Tidak sesuai untuk makan dengan ayam)
  • Selamat Mencuba, ya.....
KUAH ASSAM PANCARASA

Bahan-bahan :
3 biji - cili merah
3 biji - cili hijau
10-15 biji - cili padi (ikut kesesuaian dan citarasa)
1 biji - bawang besar
2 biji - tomato sederhana
1 mangkuk - air asam (dibancuh cair dan menggunakan air masak)
sedikit belacan (jika suka)
sedikit garam secukup rasa
sedikit gula secukup rasa

Cara-cara :

  • hiris semua cili (bulat) dan gaulkan dengan garam dan gula
  • Potong bawang besar kepada 4 bahagian dan hiris nipis.. boleh juga dipotong dadu
  • Potong tomato dalam bentuk dadu
  • Belacan dicampur ke dalam air asam dan gaulkan sebati ( seeloknya belacan dibakar kemudian hancurkan dan masukkan ke dalam air asam.
  • Gaulkan sebati semua bahan dalam mangkuk dan gaulkan...
  • Hidangkan.... sesuai untuk kebanyakan makanan bakar, panggang dan grill.
  • SELAMAT MENCUBA PANCARASA



KUAH ASAM SUASARASA UMIE

Bahan-bahan :
5 biji - Cili merah
5 biji - Cili hijau
15 biji - Cili padi
2 biji - tomato
2 biji - bawang besar
3 biji - bawang merah
1/2 inci - halia
10gm - belacan
1 mangkuk - kuah asam jawa - pekat
5 camca besar - kicap
5 camca kecil - gula

Cara-cara :

  • Goreng tanpa minyak bawang belacan, bawang merah, halia sehingga belacan beraroma harum.
  • Kisar bahan di atas bersama 2 biji cili merah dan 2 biji cili hijau ... gunakan air asam, masukkan juga gula...
  • Hiris cili besar yang selebihnya bulat dan sederhana nipis...
  • Potong dadu buah tomato dan 1 bawang besar
  • Potong 4 bawang besar dan hiris sederhana nipis.
  • Masukkan semua bahan di atas dalam satu mangkuk yang bersesuaian, masukkan air asam dan kicap... jika hendak masin tambah sikit garam ( contoh : menggunakan kicap bilal @ kicap kipas udang /Jalen - lemak manis (hijau)tidak perlu tambah gula lagi... tetapi jika menggunakan kicap Tamin, tidak perlu tambah garam)
  • gaulkan sebati dan hidangkan
  • Kuah cecah assam ini sesuai untuk hidangan sekurang-kurang empat orang.

KUAH CECAH MUDAH ALA PANTAI TIMUR

5 biji cili padi
2 camca besar gula

Sedikit belacan
sedikit garam
sedikit cuka

Cara -cara:

  • Masukkan gula, belacan dan garam dalam bekas bersesuaian.
  • Lenyekkan cili dalam campuran tadi dan tuang sedikit cuka.
  • (Jika anda makan mangga/ nenas muda atau kedondong... rasa akan lebih sedap jika dilenyekkan menggunakan makanan itu sendiri )

#######*#*#*#****************
Resepi di atas adalah kegemaran anak-anak buah yang ada... setiap kali buat ikan/ayam/kerang bakar atau makan mangga/betik/kedondong muda : Ada sahaja yang cakap : "Umi, buatkan kuah asam ....., Umi, buatkan lada kicap....Umi, masakkan kuah cecah..." dan macam-macam karenah yang ada... Dan umi mereka akan buatkan...Kalau tiada masa cukuplah satu jenis, tetapi jika ada masa, ada bermacam-macam jenis....
Namanya sahaja yang gah....tapi sebenarnya biasa-biasa sahaja.


Cubalah jika ada masa buatlah yang payah sikit... jika tiada masa buatlah kicap yang mudah-mudah...

Anak-anak umi....lepas ni bolehlah buat sendiri ya! Dah ada resepi ni...tak perlulah tunggu umi balik atau datang rumah kalian...baru ada kuah asam ni.... Umi sayang semua...

Khamis, 11 Jun 2009

KUIH TRADISIONAL... UNTUK MINUM PETANG YANG PERMAI...



ASSALAMUALAIKUM... Melihat ketenangan air terjun (yang sebenarnya jeram kecil) yang mengalir dingin dan tidak putus tentu begitu mendamaikan.. Apatah ketika kita menikmati pelbagai juadah yang menyelerakan dan menguja rasa. Semoga juadah yang biasa dalam kalangan kita ini akan menambahkan ketenangan dan kedamaian itu...

Resepi kali ini, insyaAllah....
1. Kuih ketayap gulung berinti citra

Semoga resepi ini memberikan banyak pilihan untuk kita menyediakan hidangan petang atau pagi, atau hidangan untuk menyambut tetamu yang menguja selera, berkhasiat dan menarik (Mungkin)

1. KUIH KETAYAP GULUNG BERINTI CITRA

Bahan-bahannya...

LEMPENG KETAYAP

600 gram tepung gandum
80 gram tepung jagung

0.8 liter Susu cair (santan cair jika suka) atau gunakan air biasa
2 biji telur
Sedikit garam secukup rasa
sedikit minyak



INTI 1 ( ASLI )
1/2 biji Kelapa parut (putih sahaja)
150 gram gula pasir
Sedikit garam

INTI 2 ( GULA MERAH/GULA MELAKA)
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja)
200 gram gula merah (brown sugar)
sedikit garam



INTI 3 (DURIAN)
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja)
100 gram gula pasir
4 ulas durian (isi sahaja)
sedikit garam

INTI 4 (SIRAP ROS)
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja)
150 gram gula pasir
1 camca kecil sirap ros
sedikit garam


INTI 5 (PERISA NENAS)
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja)
200 gram gula pasir
1/4 biji nenas masak (yang diparut)
sedikit garam

INTI 6 (PERISA MANGGA/LAICI)
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja)
150 gram gula pasir
sebiji mangga / 1/2 tin laici ( kisar halus dengan sedikit air)
sedikit garam

CARA-CARA MEMBUAT :





  1. PILIH SATU JENIS INTI SAHAJA UNTUK 1 ADUNAN LEMPENG


  2. Semua jenis inti kecuali nenas./mangga/laici.. campur semua bahan dalam kuali, sangai(sangan) atau goreng tanpa minyak .. sehingga gula hancur dan inti agak sebati.


  3. Inti nenas/mangga/laici.... masak nenas/mangga/laici bersama gula..hingga sejat air. Kemudian gaul kelapa hingga sebati (ditambah sedikit garam secukup rasa)


  4. Biarkan sejuk sebelum diletakkan dalam lempeng ketayap


  5. Bancuh bahan lempeng ketayap dan pukul sekejap, sehingga bahan bater sebati...biarkan beberapa minit dan tidak bergentel..


  6. Letak sedikit minyak dalam kuali dan goreng bater, dalam bentuk bulat..( sama ada memusingkan kuali atau membentuk bulat nipis menggunakan senduk yang digunakan)


  7. biarkan sedikit sejuk. Letak inti yang telah disediakan tadi dalam lempeng dan gulung cantik.


  8. Hidangkan
(Untuk memastikan bater sesuai, titiskan bater dari senduk... sekiranya bater turun berpintal dan lancar, bater telah cukup adunannya.)




SELAMAT MENCUBA.....